فهرست مطالب

توانمندسازی کودکان استثنایی - سال چهاردهم شماره 1 (بهار 1401)

نشریه توانمندسازی کودکان استثنایی
سال چهاردهم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • یگانه الستی، محمد عاشوری* صفحات 1-10

    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش برنامه ارتباط بدون خشونت بر افسردگی، اضطراب و استرس نوجوانان با آسیب شنوایی در شهر مشهد انجام شد. این پژوهش، یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل بود. 20 نفر از نوجوانان با آسیب شنوایی به روش نمونه گیری در دسترس از مدارس عادی شهر مشهد انتخاب شدند. آنها با روش تصادفی به دو گروه 10 نفری تقسیم و در یکی از گروه های آزمایش و گروه کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش، در 8 جلسه آموزش برنامه ارتباط بدون خشونت (هفته ای 2 جلسه) شرکت کردند در حالی که گروه کنترل در این جلسات شرکت نکردند. آزمودنی ها با استفاده از مقیاس افسردگی، اضطراب، استرس لاویباند و لاویباند (1995، DASS-21) مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری با به کارگیری نرم افزار SPSS نسخه 26 تحلیل شدند. نتایج نشان داد که گروه آزمایش و کنترل در افسردگی (0001/0P= و 56/9F= با مجذور اتا برابر با 36/0)، اضطراب (0001/0P= و 84/13F= با مجذور اتا برابر با 44/0) و استرس (0001/0P= و 73/8F= با مجذور اتا برابر با 33/0) تفاوت معناداری داشتند. با توجه به این که آموزش برنامه ارتباط بدون خشونت سبب بهبود افسردگی، اضطراب و استرس نوجوانان با آسیب شنوایی شد، بنابراین برنامه ریزی برای آموزش چنین برنامه هایی مانند آموزش برنامه ارتباط بدون خشونت نقش مهمی در بهبود پریشانی روانشناختی نوجوانان دارد.

    کلیدواژگان: ارتباط بدون خشونت، استرس، اضطراب، افسردگی
  • زهرا صدیقی*، سلمان سلطانی نژاد صفحات 11-20

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی تمرینات چشم ساکن بر مولفه های حرکتی تکلیف دریافت کردنکودکانبااختلالهماهنگیرشدی بود.مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و دوره پیگیریبا گروه کنترل بود. شرکت کنندگان در پژوهش حاضر، 60 دختر با اختلال هماهنگی رشدی با میانگین سنی 15/1±6سال بودند که به صورت تصادفی در سه گروه تمرین چشم آرام،کوتاه مدت، بلندمدت و گروه کنترل تقسیم شدند. مداخلات تمرینی به مدت شش هفته، سه جلسه در هفته و هر جلسه تمرینی به مدت 45 دقیقه اجرا شد.شرکت کنندگان در مراحل پیش آزمون، اکتساب در هر جلسه، پس آزمون و یادداری10 تلاش دریافت کردن را انجام دادند. از آزمون MABC-2  دستگاه ردیابی چشم و دوربین با سرعت و دقت بالا، برای ارزیابی حرکتی و ثبت اطلاعات مربوط به بینایی و داده های کینماتیکی تکلیفدریافت کردناستفادهشد.همچنین از آزمون های آماری تحلیل کوواریانس چند متغیره و تک متغیره برای تحلیل داده هااستفاده شد.یافته ها نشان داد، تمرین چشم ساکن پایه، کوتاه مدت و بلند مدت برکاهش زاویه مفصل آرنج تکلیف دریافت کردن این کودکان تاثیر معنا داری داشت (05/0≤p). همچنین تمرین چشم ساکن بلند مدت باعث کاهش معنا دار در زاویه مفصل آرنج تکلیف دریافت کردن در مقایسه با تمرینات چشم ساکن پایه و کوتاه مدت شد (05/0≤p).به نظر می رسد، تمرینات چشم ساکن بهینه باعث کاهش زوایه مفصل آرنج کودکان با اختلال هماهنگی رشدی در تکلیف دریافت کردن می شود.

    کلیدواژگان: چشم ساکن، دریافت کردن، کودکان، اختلال هماهنگی رشدی
  • نرگس حبیبی، نیلوفر میکائیلی*، ابوالفضل حاتمی ورزنه صفحات 21-32

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین حمایت اجتماعی ادراک شده و خود کارآمدی والدگری از طریق نقش واسطه ای خودتنظیمی هیجانی در والدین دارای فرزند مبتلا به فنیل کتونوری بود. جامعه آماری شامل 195 والد (130 مادر، 65 پدر) ، مراجعه کننده به مرکز حمایت از بیماران متابولیک استان زنجان در سال 1400 بود. تعداد 157 نفر(113زن،44 مرد) از والدین به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار مقیاس حمایت اجتماعی ادراک شده (MSPSS)؛ پرسشنامه راهبردهای خودتنظیمی هیجانی (ESRSQ) و پرسشنامه خودکارآمدی والدگری (PSAM) استفاده شد. تحلیل داده ها از طریق مدل سازی معادلات ساختاری با حداقل مربعات جزیی و با استفاده از نرم افزار Smart PLS انجام شد. با توجه به نتایج بوت استرپ، اثرات مستقیم حمایت ادراک شده از دوستان بر خود تنظیمی هیجانی(011/0, p =24/0 β=) و خود تنظیمی هیجانی بر خودکارآمدی والدگری (0001/0, p =35/0 β=) معنی دار و مثبت بود. اثرات غیرمستقیم حمایت ادراک شده از دوستان (019/0, p =083/0 β=)، از طریق خودتنظیمی هیجانی بر خودکارآمدی والدگری معنادار و مثبت بود. این یافته ها شواهد جدیدی را ارایه می کنند که نشان می دهد راهبردهای خودتنظیمی هیجانی ممکن است هدفی برای مداخلات روان شناختی باشد که برای افزایش خودکارآمدی والدین دارای فرزند مبتلا به فنیل کتونوریا تلاش می کنند. همچنین پیامدهایی برای اقدامات مراقبت های بهداشتی و مداخلات حمایتی-درمانی بیماران فنیل کتونوری دارد، زیرا بر اهمیت کمک به والدین برای مواجه با مشکلات ناشی از این بیماری در خانواده ها تاکید می کند.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، خودتنظیمی عاطفی، خودکارآمدی، فنیل کتونوری، والدین
  • زهرا ربیعی*، احمد علی پور، غلامعلی افروز صفحات 33-41

    پژوهش حاضر باهدف مقایسه فصل تولد و میانگین سن تقویمی و زیستی والدین دانش آموزان آهسته گام با نشانگان داون و والدین دانش آموزان عادی به هنگام تولد انجام شد. جامعه آماری را والدین دانش آموزان مقطع ابتدایی منطقه 6،11،13 و 15 آموزش و پرورش شهرتهران تشکیل دادند که در سال تحصیلی 1399-1400، حداقل یکی از فرزندان آنان در مدارس ابتدایی این منطقه ثبت نام کرده است. لذا تعداد 80 خانواده (40 نفر والدین دارای کودکان عادی و 40 نفر والدین برای کودکان سندروم داون) به عنوان نمونه آماری انتخاب شد. روش پژوهش از نوع علی-مقایسه ای است. برای گردآوری اطلاعات از فصل تولد کودکان، سن تقویمی و سن زیستی والدین دانش آموزان دارای نشانگان داون و دانش آموزان عادی به هنگام تولد استفاده شد و از آزمون t مستقل و آزمون همخوانی مربع کای دو طرفته به منظور تجزیه و تحلیل داده ها بهره برده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS24 انجام گرفت. براساس نتایج، بین نمرات میانگین سن تقویمی و سن مادران و سن زیستی پدران دارای فرزند با نشانگان داون و فرزندان عادی به هنگام تولد در دو گروه تفاوت معنی داری وجود داشت. این تفاوتها همچنین در سن زیستی پدران نیز معنادار بود. لذا پیشنهاد می شود به منظور آگاهی مادران از اثرات سن زیستی در تولد فرزندان، آموزش های لازم به آنان داده شود، تا بتوان در کاهش احتمال تولد فرزند با نشانگان داون گام موثری برداشت.

    کلیدواژگان: سن تقویمی، سن زیستی، فصل تولد، نشانگان داون
  • حسین عباسی*، مسلم قبادیان، داریوش امینی، حمزه نظری صارم صفحات 42-56

    هدف از انجام این پژوهش بررسی میزان آگاهی یا دانش مبتدی مهارت آموزان ماده 28 و نومعلمان دانشگاه فرهنگیان از اختلالات دیکته به منظور ارایه الگوی مطلوب جهت ارتقای سطح آگاهی آنها از اختلالات دیکته است. این پژوهش جزء تحقیقات کاربردی است از این رو پژوهش حاضر در زمره پژوهش های میدانی به شمار می رود که با روش آمیخته (ترکیبی) انجام گرفته است. جامعه آماری، شامل 312 نفر نومعلم و مهارت آموز ماده 28 می باشد که در سال تحصیلی1400/1399 در پردیس شهید مقصودی همدان فارغ التحصیل شده اند. بر اساس جدول مورگان حجم نمونه 170 نفر (85 نفر دانشجومعلم، 85 نفر مهارت آموز ماده 28) به روش تصادفی تعیین شد. ابزار اندازه گیری در این تحقیق شامل پرسشنامه محقق ساخته برگرفته از انواع اختلالات نوشتن است که با طیف 5 گزینه لیکرت مورد سنجش قرار گرفت. روایی آن توسط صاحبنظران (30 نفر) علوم تربیتی تایید و ضریب پایایی پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ 84/0 تخمین زده شد. برای تجزیه و تحلیل از آزمون t و همبستگی پیرسون استفاده شد. پس از بررسی پرسشنامه ها به منظور رفع ابهامات یافته های پرسشنامه ها در پاسخ به چرایی پژوهش از هر دو گروه مصاحبه به عمل آمد (6 نفر نومعلم و6 نفر مهارت آموز). یافته های پژوهش همچنین نشان داد که میزان آگاهی نومعلمان از مهارت آموزان ماده 28 بیشتر است و می توان نتیجه گرفت که واحدهای اختلالات یادگیری در برنامه درسی نومعلمان این آگاهی را بیشتر کرده است و برای رفع این نقیصه الگوی مطلوب ترسیم شد. و همچنین پیشنهاد می شود واحدهای خاص در مورد اختلالات دیکته در برنامه درسی پیش بینی شود.

    کلیدواژگان: اختلالات دیکته، مهارت آموزان ماده 28، نومعلمان
  • سیما داوری ابنوی، سمیه سادات ساداتی فیروزآبادی* صفحات 57-65

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مداخله ذهن آگاهی مبتنی بر هنر بر اضطراب دانش آموزان با ناتوانی یادگیری انجام گرفت. روش پژوهش حاضر، طرح شبه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری دانش آموزان دارای ناتوانی یادگیری بودند که در سال تحصیلی 1399-1400 به مراکز ناتوانی یادگیری شهر شیراز مراجعه کرده بودند و 30 نفر از آنان (17 پسر، 13 دختر) در محدوده 8_11 سال (پایه دوم تا پنجم ابتدایی) به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (8 پسر، 7دختر) و کنترل (9پسر، 6 دختر) گمارده شدند. سپس مقیاس چند بعدی اضطراب کودکان (MASC) که توسط مارچ، پارکر، سالیوان، استالینگراد و کنرز در سال 1997 ساخته شد به عنوان پیش آزمون در هر دو گروه به عمل آمد و همچنین مداخله ذهنآگاهی مبتنی بر هنر (12 جلسه) در گروه آزمایش اجرا گردید. بلافاصله پس از پایان مداخله مجددا این مقیاس به عنوان پس آزمون و یک ماه بعد از مداخله به منظور پیگیری از هر دو گروه به عمل آمد با نرم افزار SPSS نسخه 25 و از طریق تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که تفاوت معناداری در نمره اضطراب در دو گروه در مرحله پیش آزمون و پس آزمون وجود داشت، بدین صورت که مداخله ذهن آگاهی مبتنی بر هنر به طور معناداری منجر به کاهش اضطراب در گروه آزمایش شد. در نتیجه پیشنهاد می شود برنامه مداخله ذهن آگاهی مبتنی بر هنر جهت بهبود اضطراب کودکان با ناتوانی یادگیری مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اضطراب، ذهن آگاهی مبتنی بر هنر، ناتوانی یادگیری
|
  • Yeganeh Alasti, Mohammad Ashori * Pages 1-10

    The aim of current research was to determine the effect of non-violent communication program training on depression, anxiety and stress of adolescents with hearing impairment in Mashhad. This research was a semi-experimental study by pre-test, post-test design with control group. Twenty adolescents with hearing impairment were selected from the mainstreaming schools of Mashhad city using convenient sampling method. They were randomly divided into two groups of 10 people and replaced in one of the experimental groups and control group. The experimental group participated in non-violent communication program training in 8 sessions (two sessions weekly), while control group did not. Lawibund & Lawibund Depression, Anxiety, Stress Scale (DASS-21, 1995) was used for assessment of all participants. Data were analyzed by multiple analysis of covariance through SPSS version 26. Results showed that experimental and control groups had significant difference on the depression, anxiety and stress. In fact, non-violent communication program training had a positive and significant effect on the depression (F=9/56, P<0.0001, ƞ2=0/36), anxiety (F=13/84, P<0.0001, ƞ2=0/44) and stress (F=8/73, P<0.0001, ƞ2=0/33) in adolescents with hearing impairment. Since the non-violent communication program training improved depression, anxiety and stress in adolescents with hearing impairment, therefore planning for such training programs such as the non-violent communication program has an important role in improvement of the psychological distress of adolescents.

    Keywords: anxiety, depression, Non-Violent Communication, Stress
  • Zahra Sedighi *, Salman Soltani Nejad Pages 11-20

    The purpose of this studywas tothe examining effectiveness of quiet eye training onkinematic parameters of the inhibitory receiving task in childrenwith developmental coordination disorder.The present of this study was Quasi-experimental witha pretest, post test and was utilized during and control group design. The participants of this study, 60 girls with developmental coordination disorder had age mean 6±1.15 years, wich were randomly in divided into three groups basic quiet eye training, short-term, long-term and control group. The considered interventions were performed for 6 weeks, three sessions per week and 45 minutes for each session. participants in phases pre – test, acquisition in each session, post – test and follow-up were performed received task 10 attempts at beanbags. The movement assessment battery for children - second edition (MABC-2) and an eye tracking device and camera with high speed and accuracy, was used motor evaluation and recording vision information and kinematic data received task. Also, data were analyzed using multivariate and univariate tests.The finding showed, basic, short- term and long-term quiet eye training had a significant effect on reducing the elbow joint angle inreceiving task in childrenwith developmental coordination disorder (P≤0.05). Also, long-term quiet eye training significantly reduced in elbow joint angle in the receiving task with compared to basic and short-term resident eye training (P≤0.05). It seems, optimal quiet eye training the cause reducing the elbow joint angle receiving task in childrenwith developmental coordination disorder.

    Keywords: Quiet eye, receiving, children, Developmental Coordination Disorder
  • Narges Habibi, Niloofar Mikaeili *, Abolfazl Hatami Varzaneh Pages 21-32

    The purpose of this study was to investigate the relationship between perceived social support and parenting self-efficacy through the mediating role of emotional self-regulation in parents with a phenylketonuria (PKU) child. The statistical population consisted of 195 parents (130 women, 65 men) with PKU children, who referred to the support center for metabolic patients in Zanjan province in 2022. A total of 157 parents (113 women, 44 men) were selected by purposive sampling method. The study utilized three instruments: The Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS), the Parental Self-efficacy questionnaire (PSAM) and the Emotional Self-regulation questionnaire(ESRSQ). The data were analyzed using Smart PLS software, and the relationship between variables was assessed through partial least squares structural equation modeling. According to the bootstrap results, the direct effects of perceived support from friends on emotional self-regulation (β=0.011, p=0.24) and emotional self-regulation on parenting self-efficacy (β=0.35, p=0.0001) was significant and positive. The indirect effects of perceived support from friends (β=0.083, p=0.019) through emotional self-regulation on parenting self-efficacy were significant and positive. These findings provide new evidence that emotional self-regulation strategies may be a target for psychological interventions that attempt to increase the self-efficacy of parents with a PKU child. Our findings have implications for health care practices and supportive-therapeutic interventions for PKU patients, as they emphasize the importance of helping parents cope with PKU-related problems in families.

    Keywords: Emotional Self-Regulation, Parents, Phenylketonuria, self-efficacy, Social Support
  • Zahra Rabiee *, Ahmad Alipor, Gholamali Afrooz Pages 33-41

    The aim of this study was to compare the birth season and the mean calendar and biological age of parents of normal students and Down syndrome at birth. The statistical population of the present study consisted of the parents of primary school students in the 6th 11th 13th and 15th districts of Tehran, which in the academic year 2021.Therefore, 80 families were selected as a statistical sample (40 parents with normal children and 40 parents with children with Down syndrome) .The research method is comparative based on the implementation method. For data collection, children's birth season, calendar age and biological age of parents of students with Down syndrome and normal students at birth were used and independent t test and chi-square square test were used to analyze the data. Data analysis was performed by SPSS24 software.Based on the results, there was a significant difference between the mean scores of chronological age and age of mothers and biological age of fathers with children with Down syndrome and normal children at birth in the two groups. The results showed that mothers with children with Down syndrome have higher chronological and biological age than mothers with normal children.These differences were also significant in the biological age of the fathers. Therefore, it is suggested that in order to make mothers aware of the effects of biological age on the birth of their children, they should be given the necessary training so that an effective step can be taken to reduce the probability of having a child with Down syndrome.

    Keywords: Calendar Age, Biological Age, Birth Season, down syndrome
  • Hossein Abbasi *, Moslem Ghobadiyan, Daryoush Amini, Hamzeh Nazari Sarem Pages 42-56

    The purpose of this study is to investigate the level of knowledge or beginner knowledge of Article 28 and new teachers of Farhangian University about dictation disorders in order to provide a favorable model to improve their awareness of dictation disorders. The present research is applied in terms of purpose and in a mixed method. The quantitative part of the research community includes 312 new teachers and Article 28 graduates who graduated in the academic year of 2021/2020in the campus of Shahid Maghsoudi in Hamadan. According to Morgan's table, a sample size of 170 people (85 teacher students, 85 Article 28 trainees) was determined for each of the random methods. The measurement tool in this study includes a researcher-made questionnaire derived from a variety of writing disorders that was assessed by 5 Likert options Its validity was confirmed by educational science experts and the reliability coefficient of the questionnaire was estimated to be 0.84 through Cronbach's alpha. Pearson t-test and correlation were used for analysis. Why research was conducted in both groups (6 new teachers and 6 trainees). Findings showed that new teachers are more aware of Article 28 students and it is suggested that special units be provided for dictation disorders in the curriculum. Finally, an 8-step model for awareness was drawn

    Keywords: Dictation Disorders, Matter 28 Skills Students, new teachers
  • Sima Davari Abnavi, Somayeh Sadat Sadati Firoozabadi * Pages 57-65

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of art-based mindfulness intervention on anxiety of students with learning disabilities. The present study was an experimental one with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of this study was students with learning disabilities who had referred to learning disability centers in Shiraz city in 2020-2021 were 30 of them (13 girls and 17 boys) selected by convenience sampling method and randomly divided into experimental (7 girls and 8 boys) and control (6 girls and 9 boys) groups. Then multidimensional scale of children's anxiety (MASC) was administered as a pre-test in both groups and also art-based mindfulness intervention was performed on experimental group for 12 sessions. Immediately after the intervention, the mentioned test was administered again as a post-test and one month after the intervention administered as a follow-up. Data was analyzed using repeated measures analysis of variance in spss-25 software. The results showed that there was a significant difference in anxiety scores between the two groups. As a result, art-based mindfulness intervention has significantly reduced anxiety in students with learning disabilities. Therefore, performing arts-based mindfulness intervention program is suggested to improve anxiety of children with learning disabilities.

    Keywords: anxiety, Arts-Based Mindfulness Intervention, Learning Disability